Mi is az E-sport rendezvény?

Az e-sport a program során 2 féle tevékenységet foglal magába: részben a pénteki napokra 15.30-18:30-ig meghirdetett heti rendszerességű programot, részben pedig az ún. FIFA bajnokságokat. Mindkét tevékenységnek a célja az online és az offline tér egymáshoz közelítése, melynek során azon fiatalok bevonását céloztuk meg, akik egyéb programmal nehezen lennének kimozdítók az elektronikus játékok bűvköréből. A programok során Gulyásné Rácz Gyöngyike közösségszervező és Hamar Kata szakmai vezető segíti és felügyeli a fiatalokat. Tekintettel arra, hogy a résztvevők rendkívül tapasztaltak az online játékok világában, a két felnőtt segítő hagyományos társasjátékokkal gazdagítja a programot. Fontos megjegyezni, hogy a péntek délutáni idősávban kiemelkedő azon önkéntesek szerepvállalása, akik munkájukkal hozzájárulnak a programsorozat sikeréhez. Bernhardt Nóra és Horti Krisztina szülők és önkéntesek a gyermekek felügyeletében és a közösségi tér tisztán tartásában is heti rendszerességgel nyújtottak segítséget.

Fifa 21 bajnokság a közösségi térben:

A fiatalok rengeteg időt töltenek az online térben, elmerülve az elektromos játékok világában. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogyan fér el egymás mellett az e-sport és a közösségépítés? Miért gondoljuk azt, hogy egy X-box bajnokság eléri azt a nevelési célt, amelyet felnőttként  megfogalmaztunk a program útnak indításával. Ezekre a kérdésekre próbál ez az írás választ adni.

Az ifjúsági munka akkor tudja elérni az igazi célját, ha minden fiatalhoz elér és megpróbálja bevonni őket a közösségbe. Napjainkban egyre szélesebb az a réteg, akiket kizárólag az online programok segítségével tudunk megmozgatni. Az önkormányzatunk által szervezett e-sport programok legfontosabb üzenete, hogy összekapcsoljuk az online és az offline teret és élő találkozások lehetőségét biztosítjuk azoknak a fiataloknak, akik eddig csak az online világban találkoztak, játszottak vagy beszélgettek egymással. A rendezvényeket olyan kísérő programokkal egészítjük ki, amelyek erősítik a közösségbe tartozást, valamint értékes információkkal látják el a fiatalokat, láthatatlanul formálva szemléletüket. Az augusztus 28-án szervezett FIFA 21 Bajnokság kiváló példája ennek a törekvésnek. A maratoni küzdelem reggel 10-től, délután 6-ig tartott. A különböző korosztályból érkezők körmeccseket játszottak, megbecsülve és értékelve egymás tudását. A várakozás alatt lehetőség nyílt a jóízű beszélgetésekre, közös csocsózásra. Önkormányzatunk Környezetvédelmi Programjában, valamint az éves akcióterveben vállalt feladatnak megfelelően száműztük a műanyag palackokat a rendezvényről, valamint népszerűsítettük az egészséges ételeket és a helyi termékeket. A játékra várakozó fiatalok bevonásával friss limonádéd, szendvicseket, sajttálakat készítettünk és feltálaltunk házi süteményeket, nagyi-féle szilvalekvárral. Az udvaron élő felvétele volt a Hello Hungary Music Live koncertnek, amely tovább erősítette a fantasztikus hangulatot. A fiatalok biztonságáról szakszerű felügyelettel gondoskodtunk, amely kiemelkedően fontos a kiskorú résztvevők esetén. Az önkéntes szerepvállalást mutatja annak a három fiatalnak a munkája, akik a diákmunka letele után is felajánlották segítségüket a közösségi programok lebonyolításához. A következő bajnokság október 02-án lesz, amelyre reményeink szerint, a program hozzáadott értékét és biztonságát tekintve, megnyugodva engedik el a szülők a gyermekeiket.

Hamar Kata