Település bemutatása:

A község a Tarna bal partján fekszik. Ugyanakkor a településtől néhány száz méterre található a Zagyva is, illetve a Zagyva és a Tarna folyók összefolyása.

A községet a legtipikusabb jász településként tartják számon halmazos, kertes jellege miatt. Szomszédos települések: nyugatra Jászberény (kb. 6 km), délre Jásztelek (kb. 5 km), keletre Jászapáti (kb. 10 km), észak-északnyugatra Jászdózsa (kb. 7 km).

A mai községet is valószínűleg magyarok lakták eredetileg, majd a tatárjárás után jászok telepedtek ide.

A templom legrégebbi – gótikus – része a hagyomány szerint Zsigmond király idejében épült az 1400-as évek első felében. 1701-ben bővítették barokk stílusban a régi templomot, miután egy erős földrengés ledöntötte az eredeti tornyot.

A település határán állt egy kétszáz év körüli kőhíd , amelyet sajnos több mint 20 éve elbontottak.

1854-ben a községben, már több mint 2400-an laktak. 1928 előtt a község neve: Jákóhalma volt. Iparos településként tartották számon a cipészek, asztalos mesterek nagy száma miatt.

Ezen mesterségek eszközeinek és egyéb kellékeinek  ad otthont az úgy nevezett Öreg Iskola, állandó kiállítás keretein belül .

Jászjákóhalmának is megvan a második világháborús története. Sok jákóhalmi harcolt a frontokon, emlékmű is őrzi a hősiességüket. A háború vége felé volt olyan nap, amikor 50 ezer német katona vonult át a településen. Ekkor zajlott le a jákóhalmi légi csata. Kb. 12 szovjet gép kezdte el bombázni a német katonákat. Azok légvédelmi ütegekkel és kézifegyverekkel viszonozták a tüzet. A postánál pedig a vadászgépek a várakozó tömeg közé lőttek.

A település 1956-ból is kivette a részét. A forradalom idején ledöntötték a jákóhalmi szovjet emlékművet, majd több jákóhalmi is csatlakozott a felkelőkhöz.

A település védőszentje Szent Jakab.

Megközelítése

Közúton a 31-es főúton érhető el, Budapesttől kb. 85, Jászberénytől kb. 6 km-re. Elérhető még Jászdózsa, illetve a 32-es főútról Jászteleken keresztül, mellékutakon.

A közúti tömegközlekedést a Volánbusz autóbuszai végzik.

Minden évben  a lakosság körében  az egyik legnépszerűbb programunk a SZENT JAKAB NAPI FALUNAP. a 2021-ES ÉVBEN JÚLIUS 23-25 között került megrendezésre.

Pillecukor sütéssel , tűzzsonglőrökkel.

Tormási Attila és a Községi Népdalkör Jászjákóhalma szórakoztatta a rendezvényre látogatókat.

László Tünde Zumba bemutatójával és adventi vásárral, civil szervezetek által készített ételekkel.

A település híres szülötteinek műveiből,  állandó kiállításnak ad otthont az Öreg Iskola:

Laki Ida festőművésznő képeiből, és Nagyné Terjéki Zsuzsanna üvegkép festményeiből