Szakmai beszámoló:

A Jászberényi Sportágválasztó 2021.szeptember 26-án vasárnap került megrendezésre azzal a céllal, hogy Jászberény és a térség elsősorban óvodás és kisiskolás korú gyermekeinek alternatívát tudjon kínálni az aktív testmozgás, sportolás elsajátításához, rendszeres gyakorlásához.

A szervezés során a helyszínt egyesületünk a Tehetség Sportegyesület újdonsült otthona, a Jász Sportsziget biztosította, ahol egy 64×44 méteres műfüves pálya és a hozzá tartozó öltözők, szociális helységek álltak a rendelkezésünkre.

A következő lépés a helyi, illetve a térség sportegyesületeinek megkeresése, meghívása volt, ahol sajnos a kései időpont miatt (szeptember vége) már jó néhány egyesület a folyamatban lévő versenyeztetések miatt nem tudott delegálni olyan edzőket vagy aktivistákat, akik képviselhették volna az adott sportágat, azonban így is 20 sportág volt jelen a Sportágválasztón, amelyeket ki is lehetett próbálni, illetve kapcsolatba lehetett lépni az adott sportágak képviselőivel.

A távolmaradó sportágakat, mint kosárlabda, asztalitenisz, amerikai foci, birkózás, röplabda, igyekeztünk elérhetővé tenni és ha csak egy próba erejéig, de kialakítottuk azokat a helyszíneket, ahol a fenti sportokat is ki lehet próbálni.

A teljesség igénye nélkül az alábbi egyesületek és sportágak vettek részt a Sportágválasztón. Kassa Fit-Dance Egyesület, Dance Fitness SE, Csík Tibor Ökölvívó SE, Yakuzák SE-karate, Jászberényi Baseball és Softball Club, Családi és Egészségmegőrző Sportegyesület-vízilabda, Kondor Taekwon-Do Sportegyesület-karate, Co-op Star Tömegsport Egyesület-tenisz, JTF DSE-kézilabda, Adj esélyt Alapítvány-sérült gyerekek sportolói, Tehetség Sportegyesület-e sport, futsal, labdarúgás, trial, tollaslabda, lábtenisz, floorball, íjászat, street workout.

Szabadon kipróbálható sportágak voltak: kosárlabda, asztalitenisz, tollaslabda, lábtenisz, floorball, bocsa, íjászat, frizbi, röplabda.

A sportágak meghívását a sportágat választók meghívása követte. Ennek érdekében a helyi sajtóban, tv-ben és rádióban, valamint az online közösségi térben (facebook, instagram, tiktok) hirdettük az eseményt, továbbá Jászberény valamennyi iskolájában és óvodájában plakátokat helyeztünk ki és kértük az intézményvezetőket az esemény ismertetésére, a gyerekek és a családok mozgósítására.

Ennek köszönhetően több, mint 300-an vettek részt a Sportágválasztón a jelenléti ívek beszámolói alapján.

Az eseményről közvetítést adott a helyi rádió, a helyi televízió és Jász Kürt újság is, valamint több online portál.

A sportágválasztó egyben egy jótékonysági megmozdulás is volt, ahol az Adj esélyt Alapítvány sérült gyermekeinek alkotásait lehetett megvásárolni, valamint lehetőséget biztosítottunk arra, hogy az ép és a sérült gyermekek együtt sportolhassanak.

A Sportágválasztón lehetőséget biztosítottunk arra is, hogy azok az egyesületek, akik önálló műsorral, fellépéssel szerették volna népszerűsíteni sportágukat, ezt megtehessék 15-20 percben.

Nagyszerű és remek hangulatú, színvonalú műsort adott Borics Andrea gyermektornász, a Kondor Teakwon-Do SE karatékái, a TSE Trial kerékpáros szakosztálya, a Dance Fitness SE, a TSE ovifoci csapata, a Kassa Fit-Dance csapata, és a TSE Street Work szakosztálya.

A visszajelzések alapján a résztvevők elégedetten nyilatkozott az eseményről, hiszen nagyszerűen érezte magát mindenki a Sportágválasztón, ahol az egészséges ételek ugyanúgy helyet kaptak a programban és a kínálatban, mint Vöröskereszt munkatársai által elvégzett vérnyomás, vércukor, testsúly és testzsír mérés, vagy a sportágak átlátható, szabadon kipróbálható változatai.

Tervek és az utólagos igények szerint tavasszal szeretnénk megismételni Sportágválasztó 2.0 címmel az eseményt, akkor már még több sportág bevonásával, tanulva és okulva a mostani esemény kijavításra szoruló tapasztalataiból.

Fejes Attila

Tehetség Sportegyesület

szervező

Jászberény, 2021.10.05.